Anna stod tidligt op, spændt på den store dag, hvor hun skulle fejre sin fødselsdag sammen med hele familien. Men i dag var anderledes, for hun havde besluttet, at hun og børnene skulle bage glutenfri kager – en beslutning, som havde været nøje overvejet, da flere af familiemedlemmerne ikke tåler gluten.
“Kom så, unger, det er bagedag!” kaldte Anna fra køkkenet. Hendes to børn, Clara på 8 år og Jonas på 6 år, stormede ind med store smil. De elskede at være med i køkkenet og især at bage.
“Vi skal bage glutenfri kager i dag. Er I klar?” spurgte Anna, mens hun hentede mel, sukker og de andre ingredienser frem. Clara og Jonas nikkede ivrigt.
Første kage: Chokoladekage
“Okay, lad os starte med en chokoladekage,” sagde Anna, mens hun rakte dem skåle og målekopper. “Vi bruger glutenfri mel, så alle kan spise med.”
Clara fik lov til at hælde mel i skålen, mens Jonas knækkede æggene. Melet fløj lidt rundt, og et par æggeskaller landede i dejen, men Anna smilede bare. Det var en del af charmen ved at bage med børn.
“Chokolade, chokolade!” Jonas dansede rundt med en pakke chokolade, som han forsigtigt brækkede i små stykker. “Må jeg smage?” spurgte han med et glimt i øjet.
“Kun én bid,” svarede Anna med et grin. “Vi skal jo have nok til kagen!”
De blandede ingredienserne sammen, mens de grinede og småsnakkede. Clara fik lov til at røre dejen, og Jonas hjalp med at smøre bageformen. Kagen kom i ovnen, og hele køkkenet begyndte snart at dufte af chokolade.
Næste kage: Glutenfri muffins
Mens chokoladekagen bagte, gik de i gang med at lave glutenfri muffins. Clara elskede muffins, især når de var fyldt med friske bær.
“Vi kan bruge blåbær og hindbær,” foreslog Anna. “De giver kagerne en skøn, frisk smag.”
Børnene tog forsigtigt bærrene ud af køleskabet og fordelte dem i de små muffinforme, mens Anna piskede dejen sammen. Jonas fik lov til at blande bærrene i, og snart var der små farverige klatter i hele dejen.
“Må vi pynte dem bagefter?” spurgte Clara.
“Selvfølgelig! Vi laver glasur og pynter dem med glutenfri sukkerpynt,” svarede Anna og fandt sukkerstads frem. Clara og Jonas elskede at dekorere kager, og Anna vidste, at det ville være en festlig del af dagen.
Fødselsdagens forberedelser
Mens de bagte, snakkede de om, hvem der ville komme til fødselsdagsfesten senere på dagen. Anna’s mor, far, søstre og niecer ville alle være der. Det var en stor familie, og de elskede at samles om god mad og hygge.
“Morfar elsker chokoladekage,” sagde Jonas. “Han spiser altid to stykker!”
“Og moster Louise er glad for muffins,” tilføjede Clara.
Anna smilede. Det var skønt at se børnene glæde sig til at fejre sammen med hele familien. Samtidig vidste hun, hvor vigtigt det var, at alle kunne spise med uden bekymringer om gluten.
Dekorering og sidste forberedelser
Da kagerne var færdigbagte og afkølet, begyndte den mest spændende del for børnene: dekorationen. Anna lavede en glasur af flormelis og lidt citronsaft, og børnene fik lov til at dyppe skeerne i den og pynte muffins og kager med farverige sukkerkugler og drys.
“Se, mor! Jeg har lavet et ansigt på min muffin,” sagde Jonas stolt, mens Clara lavede mønstre på chokoladekagen.
De brugte lang tid på at dekorere, og det hele så næsten for fint ud til at blive spist. Men Anna vidste, at kagerne ville blive nydt af alle gæsterne senere på dagen.
Gæsterne ankommer
Da gæsterne begyndte at ankomme om eftermiddagen, stod kagerne klar på bordet. Anna havde også lavet glutenfri boller og sandwiches, så der var noget for enhver smag. Det var vigtigt for hende, at ingen skulle føle sig udenfor, uanset om de spiste glutenfrit eller ej.
“Hold da op, hvor ser det lækkert ud,” sagde Annas søster, Louise, da hun trådte ind i køkkenet. “Jeg glæder mig til at smage.”
Børnene løb rundt og legede, men stoppede op for at vise deres mesterværker frem. “Jeg har pyntet den her muffin selv!” sagde Jonas stolt, og Louise klappede ham på skulderen.
Den store fødselsdagskage
Til sidst var det tid til at servere den store fødselsdagskage. Det var en chokoladekage med glasur, og Anna havde skrevet “Tillykke” på den med farvet glasur. Familien samlede sig omkring bordet, og Annas far førte an i fødselsdagssangen.
“Blæs lysene ud, mor!” råbte Clara og Jonas i munden på hinanden.
Anna pustede lysene ud, og alle klappede. Kagen blev skåret op, og selvom ingen kunne smage, at den var glutenfri, var alle enige om, at den smagte fantastisk.