Din bolig er dit hjem, din eksterne livsverden givet liv, og et godt hjem afspejler hvem du er som person.
Derfor kan ikke alle affinde sig med eksisterende boliger, men higer efter chancen for at bygge deres eget. En bolig der er perfekt tilpasset egne ønsker og behov, ned i mindste detalje.
”Vi bygger da bare vores eget!” – Det klinger godt, ikke sandt?
Hvem, hvad og hvor?
Lad os antage at du har en god sum penge i hånden, eller at banken står klar med et lån – hvad gør du så nu for at puste liv i din boligdrøm?
Der første trin er forholdsvist simpelt, du spørger dig selv: ”Hvor vil jeg gerne bo?”
Når der er styr på ”hvor” bliver spørgsmålet derefter ”hvem?”.
Medmindre du ved et rent tilfælde er en bygmester med eget firma, og er gift med en professionel arkitekt, er der stor sandsynlighed for at du har brug for at hyre nogle uddannede folk til byggeopgaven, som både kan designe og bygge dit hus.
Orienter dig gerne på nettet, og kontakt individer i dit sociale netværk, der selv har anvendt sådanne services, eller som muligvis kender andre der har.
Internettet er et bredt ocean, og du kan ikke stole på alt du læser, så forinden du tager kontakt til arkitekter m.m. er det en fordel at drage nytte af andres erfaring, så du undgår grimme overraskelser.
Økonomi for byggeprojektet
Vi ved vel alle, at det ikke er billigt at bygge en ny bolig, men hvad enten du køber et typehus eller et hus designet ud fra egne specifikationer, vil priserne være meget forskellige.
Når du skal bygge nyt hus, er der mange valg som skal træffes, præcis som når man vælger ekstraudstyr til en bil, og små beslutninger kan hurtig koste mange tusinde kroner.
Samtidigt er det let at blive fristet på udstillinger og af boligmagasiner.
Hold derfor altid godt øje med hvad de forskellige tilvalg koster, og hvilke udgifter der er forbundet med boligbyggeriet – sigt også efter at arbejde sammen med et byggefirma, der evt. tilbyder hjælp til de økonomiske beslutninger.
Det er vigtigt at få styr på alle udgifter, allerede inden byggekontrakten underskrives.
Løber du tør for penge til tilvalg undervejs, og nægter banken at spæde til med ekstra monetær støtte, kan du overveje at låne til projektet fra andre kilder.
Har du loven på din side?
Forinden du påbegynder byggeriet, er der én sidste vigtig del af boligprocessen, som du bør have fuldkomment styr på – legaliteten.
Danmark er et yndigt land, med mange, mange specifikke regler for hvordan og hvorledes boligbyggelse bør foregå – flere end en almen lægmand kan holde styr på.
Tag en samtale med firmaet du har hyret til at bygge din drømmebolig, og hør om de evt. selv har uddannede eksperter, der har styr på tingene.
Er dette ikke tilfældet, anbefales det at hyre en konsulent til at kaste et blik over dine boligplaner, og sikre sig du ikke får smæk fra staten, ved at overtræde en obskur boliglov som kun kommunale arbejdere kender til.
Kan pengene der er sat til side til boligprojektet ikke dække dette, anbefales det at anskaffe monetære midler andetsteds fra, såsom her.