Skift til sommerdyne i den varme periode

Kvinde i seng
dsfv6

Det er vigtigt at ligge komfortabelt og have en behagelig temperatur under dynen, når du sover. Er det for køligt eller for varmt, så er det ikke rart, og du kan risikere at få en urolig søvn. Hvis du skifter ca. hvert halve år imellem en vinter- og en sommerdyne, så er der en markant større chance for, at du kommer til at få en dejlig og uafbrudt nattesøvn.

Med den rette dyne, vil din krop altid have en passende temperatur. Du kan derfor med fordel lægge dig under en svalende sommerdyne i sommerhalvåret. Det er der flere fordele ved. Har du det særligt varmt, når du sover, så kan det være, at du trives bedst med en sommerdyne hele året rundt. Det kan være med til at optimere din søvnkvalitet.

Sovende kvinde

Hvad er en sommerdyne?

En sommerdyne er lettere end en vinterdyne, den er typisk lettere fyldt, og så kan den svale dig om natten. En sommerdyne kan være fyldt enten med dun eller med fiber. Dundynen er let og isolerende, og den holder på fugten. Den type dyne er særligt velegnet til personer, der ikke sveder så meget om natten. En fiberdyne er let og behagelig, og den er mindre åndbar end en dundyne. 

Det yderste stof på en sommerdyne kan være sådan noget som for eksempel: bomuld, uld, silke, bambus eller et blandingsstof. Om du vælger en dyne af det ene eller det andet materiale, kan afhænge af smag og behag. Der kan også være forskel for en allergiker, hvad vedkommende bedst kan tåle.

Du kan læse mere om forskellige typer af dyne til sommerbrug og vælge den, der er bedst egnet til dig. Der er mange sommerdyner af god kvalitet at vælge imellem, så derfor kan det være en god idé at sætte dig grundigt ind i, hvilke egenskaber den enkelte dyne har.

Kvinde uden dyne

Hvilken sommerdyne skal jeg vælge?

Når du skal vælge den rette sommerdyne, så er der flere kriterier, som du være opmærksom på. Først og fremmest kan du beslutte, hvor stor dynen skal være. Skal det være en enkelt- eller en dobbeltdyne? Hvor lang skal den være? Når det er på plads, så kan du overveje, om det skal være en med fiberfyld eller dun. Desuden kan du lægge mærke til dynens bæreevne. I forhold til dun og fjer er der en skala, der går fra 100 til 1.100, og for fiberdynens vedkommende går skalaen for bæreevne fra 2 til 16.

Der kan også være forskel på, hvilket stof, der er yderst på dynen. Her kan du vælge imellem bomuld, uld, silke og bambus. De har hver især nogle særlige egenskaber. Det samme gælder for det dynebetræk, du vælger at ligge uden på dynen. 

Har du allergi, skal du naturligvis tage hensyn til det. Drejer det sig om allergi i forhold til fjer og dun, så bør du naturligvis vælge en sommerdyne med et andet fyld.

Døjer du med allergi over for husstøvmider, så kan du gøre det, at du vasker dynen og topmadrassen hyppigt. Nogle dyner er behandlet med et særligt middel, der forhindrer husstøvmider i at trænge ind i dynen eller at formere sig. I det tilfælde er meget hyppig vask af dynen ikke nødvendig.